петък, 1 април 2016 г.

Класиране на конкурса за млади учени: писмо с искане за прозрачност на оценяването

На 23 март 2016 г. на официалната интернет страница на Българска академия на науките беше представен списък на класираните проекти по "Програмата за подпомагане на младите учени в БАН" (линк).

Одобрените за финансиране проекти са подредени по научни направления със сумите за всеки проект. В съобщението се твърди, че са финансирани "проектни предложения, събрали най-голям брой точки до изчерпване на отпуснатото от МОН финансиране". Това не става ясно в представения списък, защото не дава информация за полученото оценяване. В допълнение, общата сума на финансираните проекти възлиза на 1 990 598 лв., а отпуснатото от МОН финансиране е 2 000 000 лв. (по трасето са се загубили 9 402 лв.).

На 28 март 2016 г., (почти седмица след излизане на официалните резултати) на страницата с резултатите от конкурса се появи допълнителна информация от същото заседание на Ръководството на БАН (Протокол № 10 от 22 март 2016 г.). Едно от решенията твърди, че:

"Рецензиите и картите за оценки по проектите на кандидатите в конкурса са конфиденциални и не се допуска тяхното предоставяне, както и възражения по класирането, което е окончателно".

В отговор на това решение на Ръководството на БАН, младите учени, подкрепени от техните научни ръководители, настояват в официално писмо за прозрачност на конкурсната процедура и оценяването! Писмото ще бъде подписано от млади учени, кандидатствали в конкурса, както и от техни колеги, които искат да изразят своята съпричастност и подкрепа.

Текстът на писмото може да свалите от тук.

В част от институтите, които имат представители в нашата фейсбук група "БАМ" вече е създадена организация за събирането на подписите. Може да се свържете с младите колеги ако желаете да ги подкрепите. Подписите се събират до понеделник, 11 април.

За повече информация кога и как да предадете подписаните писма, пишете ни на следния адрес:
bam.fb.2016@gmail.com

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар